Toyota Boshoku Türkiye ve TB Sewtech Turkey, çevreye duyarlılığını ve sürdürülebilirlik vizyonunu bir adım daha ileri taşıyarak, Mersin'in Erdemli ilçesinde 120 dönümlük bir alana 12,5 milyon euro yatırımla kurduğu Güneş Enerji Santrali ile karbon nötr olma hedefi doğrultusunda çok önemli bir adım attı. Her iki şirket, çevre dostu enerji kaynağına yaptıkları bu yatırım ile ve karbon ayak izini azaltmayı ve enerji maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor.
Toyota Boshoku’nun global ağında bir ilk olma özelliği taşıyan 10 MWp güce sahip tesis, 14 Mayıs 2024 tarihi itibarı ile devreye girdi ve o tarihten bu yana her iki şirketin üretimde kullandığı tüm elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden karşılamaya başladı.
10 Eylül 2024 tarihinde Mersin protokolünün de katılımı ile tesis alanında gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan Toyota Boshoku Avrupa Başkan Yardımcısı Satoshi Yamanouchi, “Bugün Toyota Boshoku Türkiye ve TB Sewtech Turkey için çok özel ve gurur verici bir gün. Sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunma sorumluluğu ile kurulan Güneş Enerji Santrali, enerjimizi yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan sağlamamız ve çevresel sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşma yolunda önemli bir adımdır. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla yenilenebilir enerji alanında hayata geçirilen bu Güneş Enerji Santrali, Toyota Boshoku ve TB Sewtech Turkey’in sürdürülebilirlik stratejisinin önemli bir parçasını oluşturuyor ve sektördeki öncü konumumuzu pekiştiriyor" dedi.
Enerji Verimliliğinde Yeni Bir Dönem
Toyota Boshoku Türkiye Başkanı Hakan Konak ise “Bildiğiniz gibi iklim krizi geleceğimizi tehdit ediyor, hepimizin mücadele etmesi gereken global sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bu büyük sorunun çözümü için her sektörün, her kurumun hatta her birimizin üzerine düşen görevler ve sorumluluklar var.
Bu doğrultuda, Toyota Boshoku Türkiye ve TB Sewtech Turkey olarak 2030 yılına kadar Kapsam 1 ve Kapsam 2 için, 2040 yılına kadar Kapsam 3 Net Sıfır Emisyona ulaşma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Net Sıfır Emisyon hedefine ulaşmak için sera gazı emisyonlarını ölçümlemekten azaltmaya ve raporlamaya kadar kapsamlı bir strateji geliştirdik. Üretim faaliyetlerimizden kaynaklı emisyonları azaltmak için yeşil dönüşüm ve yenilenebilir enerji kullanımı kapsamında 2024 Mayıs ayı itibariyle Güneş Enerji Santralimizi Mersin’de hayata geçirdik. Bu sayede karbon ayak izimi önemli ölçüde azaltarak üretimde kullandığımız enerjinin tamamını yenilenebilir enerjiden sağlamayı başardık. Bu yatırımımızın tüm sektör paydaşları için cesaretlendirici bir rehber olacağına inanıyoruz” dedi.
Üretilen enerji ile tüketilen enerjinin sayaç mahsuplaşması yöntemiyle dengelediklerini söyleyen Hakan Konak, “Güneş santralimizin yanı sıra enerji tüketimimizin azaltılması için mühendislik yaklaşımları ve dijitalleşme araçlarıyla enerji kullanımımızı daha verimli hale getirmek için çalışmalarımızı aralıksız sürdürdüğümüzü ifade etmek isterim. Çalışanlarımızın enerji tasarrufu konusunda bilinçlendiriyor ve tedarikçilerimizle sürdürülebilir uygulamalar geliştiriyoruz” dedi.